... mert víztisztításban otthon vagyunk.

 

A fordított ozmózis (reverse osmosis) víztisztító technológia

Az egyszerű átfolyós rendszerű víztisztítók a káros anyagoknak egy részét távolítja el. Sajnos a víz forralásánál csak a baktériumok pusztulnak el, a vírusok és vegyi anyagok, nehézfémek a vízben maradnak, koncentrációjuk még növekedik is, mivel kevesebb vízmennyiségre (a párolgás miatt) több káros anyag jut. A klórozás fertőtleníti a vizet, de az emberi szervezetre gyakorolt hatása kérdéses, mivel rendszerint egy életen át jut be a testbe mint a csapvíz ivása mind a zuhanyzás során. A vízivás élvezeti értéke jelentősen csőkken, kellemetlen ízű és szagú lesz tőle. A hagyományosnak számító víztisztítási eljárás tehát jól használható amikor a mosó- fürdővíz tisztításáról van szó (annak ellenére, hogy a szervezetünkbe kerülő klór több mint fele zuhanyzás/fürdés esetén kerül be az emberi szervezetbe), de az ivóvízen fogyasztásakor az egészségünk megőrzése a tét.

A fordított ozmózis elvén működő ivóvíztisztítás során a szűrési eljárás következtében a vízből távozik a  klór a szervetlen ásványi anyagok, vírusok, baktériumok, vegyszerek, gyógyszer- és hormonmaradványok, arzén és nitrát. Ro víztisztító

 

 Mi az ozmózis víztisztítás?

 

Az ozmózis víztisztítás egy spontán oldószer (általában víz) külső behatás nélküli áramlási folyamata egy félig-áteresztó membránon keresztül az alacsonyabb koncentrációjú oldatból a magasabb koncentrációjú oldat felé. A félig áteresztő hártyák olyan résekkel rendelkeznek, amelyek csak bizonyos mérethatár alatti részecskéket engednek át, tehát a víztisztító membrán átengedi az oldószert (vizet), de nem engedi át az oldott anyagot (a vízben lévő szennyeződéseket). Az ozmózis oka az ozmotikus nyomáskülönbség amit az oldatok koncentráció különbsége hoz létre. Ozmózis akkor jön létre amikor elválasztunk két különböző koncentrációjú oldatot. Minél nagyobb az oldott anyagok koncentrációs különbsége, annál nagyobb az ozmotikus nyomás.

  

Mi a fordított ozmózis (RO) víztisztítás?

A fordított ozmózis víztisztítás (RO- reverse osmosis) egy olyan megoldás, amely eltávolítja a szerves szennyeződéseket, az oldott részecskéket, a nehézfémeket, a baktériumokat és a vírusokat is az ivóvízből, tehát az eredmény egy igazán jó minőségű víz.

 

A tökéletes víztisztítást az un. Vékony Film Membrán Technológia teszi lehetővé. A vizet egy speciális membrán szűri meg, ami csak a tiszta vízmolekulákat engedi át. A különféle szennyezőanyagok ezzel szemben nem tudnak a membránon áthatolni. Ezeket a rendszer a szennyvízelvezetőbe továbbítja.

Ha zárt rendszerben nyomást gyakorolunk az oldatra, akkor az oldószer, vagyis a tiszta víz átlép a hártyán a hígabb oldat felé, míg a nagyobb koncentrációjú, "szennyezett" folyadék eltávozik. Ezzel a víztisztító eljárással lehet például a sót kiválasztani a tengervízből. A fordított ozmózis víztisztítás során tehát az oldószer (tiszta víz) áramlik külső nyomás hatására a félig áteresztő rétegen keresztül a magasabb koncentrációjú oldatból (szennyezett víz) az alacsonyabb koncentrációjú felé (tisztított víz).

A víz tisztítására kialakított membránok mentén a tisztítandó víz állandó mozgásban van, ami folyamatosan eltávolítja a membrán felületén lerakódó szennyeződéseket. A víztisztításnak ez a módja minden eddiginél hatékonyabb, hiszen a víztisztító membrán tulajdonságaiból adódóan a szűrő eltávolítja a baktériumoknál ezerszer kisebb szennyeződéseket is az ivóvízből.

A fordított ozmózis az ivóvíz tisztításának ma ismert egyik leghatékonyabb technológiája.

A két vagy háromszorosan előszűrt vizet a víztisztító membrán házába juttatjuk, és így a speciálisan szerelt, felcsévélt membránok közé kerül. Itt a szennyezett víz kettéválik a következőkre:

Permeátum: a tiszta víz, mely a membrán pórusain átjutva nyomását veszítve, a központi csövön összegyűlve szabad kifolyással távozik a gyűjtőtartályba, vagy a felszerelt csapon keresztül kiengedjük.

Koncentrátum: a membrán felületén palástirányban végigszaladó, szennyeződésben egyre nagyobb töménységű víz, a belépéskor tapasztalt nyomásértéken a membrán túloldalán távozik

A fordított ozmózisos víztisztító berendezés olyan vízszűrő, melynek nyílása 0,0001 mikron, a baktériumok nagyságrendjénél 1000-szer, a vírusokénál pedig 100-szor kisebbek, így azok a szűrőn nem tudnak áthatolni, visszamaradnak és a koncentrátummal a lefolyón keresztül eltávoznak az ivóvízből.

Az általában három lépcsős előszűrés esetén, a szennyezett víz első lépésben a 20 vagy 5 mikronos polipropilén betétes üledékszűrőn halad keresztül, ami a nagyobb lebegő szennyező részecskéket tartja vissza.
A második lépcső egy aktívszenes vízszűrő, amely kókuszhéjas aktívszén granulátumokból áll. Ez eltávolítja a klórt és a szerves szennyeződéseket. A rendszer harmadik foka egy 5 vagy 1 mikronos polipropilén vízszűrő. Ez felfogja az olyan szennyeződéseket, mint a homok, az iszap, vagy a rozsda.

két lépcsős előszűrés esetén az első az 5 mikronos polipropilén szűrő, a második pedig az aktívszenes szűrő.

Fordított Ozmózis Membrán (a következő lépcső) eltávolítja a vízben oldott összes szennyezőanyag 96-99,9%-át éppúgy, mint a baktériumokat, a gombákat és véglény tömlőket. A membrán (20C fok és min. 2,8 bar esetén ) akár napi 250 liter ivóvíz tökéletes megtisztítására képes.

Az utolsó lépcső egy utószűrés, melynek során egy aktívszenes szűrő távolítja el a vízből az esetleges gázmolekulákat, amelyek a víz ízének megváltozását eredményezhetnék.

A tiszta vizet egy nyomás alatt levő tartály (kb.12 l) tárolja, amely közvetlenül a mosogatóra szerelt csapra van kötve.

Az RO víztisztító készülék egyszerűen beszerelhető bármely mosogató alá és bőséges mennyiségű egészséges, kristálytiszta vízzel látja el az egész családot.

 

 

A fordított ozmózissal működő víztisztító előnyei

 

A fordított ozmózis eljárással készített ivóvíz tulajdonságai:
- Állandó minőségű ivóvíz a vízvezetékrendszer meghibásodása vagy véletlen vízszennyezés esetén is. 
- Mindig a megfelelő mennyiségben rendelkezésre áll a tiszta friss ivóvíz. 
- Nem tartalmaz baktériumokat, vírusokat, klórt, vegyi anyagokat, vegyszereket, ipari szennyeződéseket, nehézfémeket, toxikus és rákkeltő anyagokat 
-  Hosszantartó jégkocka készíthető a tiszta vízből. 
- Javítja az italok és ételek ízét. 
- Segít a diétázóknak az előírt étrend betartásában. Pl. ez a víz nagyon alkalmas a magas vérnyomásban szenvedő betegek kezelésére, akiknek nátriumszegény diétán kell élniük. 
- Ideális a vasalók, kávéfőző, teafőző , párologtató üzemeltetéséhez, ugyanis a Ca és Mg hiánya miatt nem jelentkezik a vízkő.
A fordított ozmózis víztisztítással létrehozott ivóvíz az emberi szervezet számára nagyon kedvező:
- Nem tartalmaz ásványi anyagokat, így a legtöbb eltávolítandó salakanyagot, méreganyagot tudja felvenni és kiüríteni a szervezetből. 
- Sok szabad elektront és protont tartalmaz, elősegítve a sejtek elektromágneses működésének körülményeit. 
- Az ozmózis víz homeopátiás gyógymódokhoz jól használható

 

A piacon kapható víztisztító berendezések ásványi anyagokban nagyon szegény vizet állítanak elő (15-30 mg/l).
Az ÁNTSZ előírása szerint az ivóvíz min. 50mg/l CaO megfelelő (5nk fok) ásványi anyagot kell tartalmaznia.

Az ozmózis víztisztító készülékeken elhelyezett ásványi anyag patron a megtisztított vizet előre meghatározott mennyiségű ásványi anyaggal látja el, így kellemes, jó ízhatású, forrásvíz minőségű ivóvizet nyerünk. Ezt a vizet a szervezet pár nap múlva megszokja és kívánja. A víztisztító berendezés felszerelése után a család egyetlen tagjának sem jelent majd gondot, hogy az egészségéhez szükséges vízmennyiséget élvezettel fogyassza el.

 

Érdekességek  

- A fordított ozmózis víztisztítást legelőször a haditengerészetnél használták a sós tengervízből ivóvíz előállítására.
- A 60-as években a hidegháború idején tovább fejlesztették az eljárást a vegyi, biológiai és radioaktív hadviselés esetén keletkező szennyeződések kiszűrésére.
- A 70-es években a műanyagipar fejlődése a membránok előállításában lehetővé tette a fordított ozmózisos víztisztítás bevezetését a háztartásokban is.
- 1991-ben az öbölháborúban az amerikai hadsereg 8000 db RO membrános készüléket használt az ivóvíz előállítására.
- Az egészségügyben a magas vérnyomás kezelésében és a vese dialízis során nagyon hatékony a fordított ozmózissal tisztított víz használata. >>> Ro víztisztító