... mert víztisztításban otthon vagyunk.

 

A vízkő

A Hálózati vízben mészkő található oldott formában, ami rendszerint vízkő formájában jelentkezik/rakódik le látható helyeken -a csaptelepek végén, a fürdőszoba csempéin- , valamint nem látható helyeken is – háztartási gépekben, a lakásban futó vízvezetékekben, bojlerben- .A vízkő tehát nem csak esztétikai szempontból kedvezőtlen, hanem jelentős élettartam csökkenést okozhat a fűtési rendszer, mosógép stb. tekintetében.
Érdekesség. Mind a bojler fűtőszálára mind a csővezetékre rakódott vízkőlerakódás energiaveszteséget eredményez, mivel a lerakódott vízkő elnyeli a hőt, így ugyanazon vízhőfok eléréséhez pl.a kívánt szobahőmérséklet eléréséhez jelentősen több energia (azaz pénz) szükséges.

3-4 mm-es vízkőlerakódás  kb. 15-20%-kal több energiafelhasználást igényel, ami a növekvő energiaárak mellett igen komoly plusz költségekkel jár.
A vízkőlerakódás egyenlőtlen felületet eredményez, aminek köszönhetően a vírusok, baktériumok is könnyebben meg tudnak telepedni.
A víz keménységének mértékegysége °nk (német keménység). A víz keménységét alapvetően a már említett mészkő adja. A vízkő egy közepes vízkeménység (17°nk) mellett is igen nagy energiaveszteséget és hosszútávon anyagi kárt okozhat.

 

 Megoldások vízkőmentesítésre  

Vízkőmentesítés vegyszerekkel

A leghagyományosabb vízkőmentesítő módszer, ami egyben a leginkább környezetromboló is egyben a vegyszeres úton történő vízkőmentesítés. Ezzel a módszerrel újra meg újra „meg kell küzdenünk” az adott felületen képződött vízkővel, ami egy bojler estében nem is olyan egyszerű, a csővezeték esetében pedig lássuk be majdnem lehetetlen.

 

Vízkőmentesítés vízlágyító berendezéssel

A legköltségesebb vízkőmentesítő eljárás vízlágyító berendezéssel valósítható meg. Azok a vízlágyító készülékek, amelyeket érdemes megvenni kb. 300.000Ft-nál kezdődnek és a fenntartási költségük is több ezer forint lehet havi szinten (regeneráló só költsége). Ebben az esetben a kezelt víz kémiai úton „tisztul” meg az ioncserélő gyantának köszönhetően, ezért ezt a vizet nem javasolják belső fogyasztásra, inkább csak a háztartási gépeknek kedvező. A vízlágyító berendezésnek köszönhetően a vízben lévő hasznos ásványi anyagok is eltávoznak

Vízkőmentesítés mágnessel

A legolcsóbb és talán a legbarátságosabb megoldás a mágneses vízkőmentesítés. Ebben az esetben egy mágnes (vagy mágnes pár) segítségével történik a vízkőmentesítés. A vízkőmentesítő mágneseket rendszerint a bejövő vízvezeték elejére a vízóra környékére célszerű egyszerűen felcsatolni. A vízkőmentesítő mágnes nem igényel karbantartást, élettartama rendszerint igen hosszú és környezetbarát megoldás.
A mágneses vízkőmentesítés egy olyan eljárás, ami nem vonják ki az ivóvízből a természetes ásványi anyagokat, de jelentősen csökkenti annak keménységét, így a lerakódásokat. Egyszerűen alkalmazható háztartásokban, ipari létesítményekben (távfűtéses és hűtőrendszereknél).

Hogyan működik a mágneses vízkőmentesítés  

A vízkőmentesítő mágnesek polarizálják és ionizálják a csővezetéken átáramló vizet és a benne lévő oldott ásványi anyagokat. Ennek hatására a kalcit (vízkő, CaCO3) helyett vele azonos vegyjelű, de eltérő kristályszerkezetű aragonit képződik, amely már nem képes lerakódni, így nem képződik újra és nem gyarapodik a vízkőlerakódás. Idővel a már meglévő vízkő is eltávolodik.